Enkeltmandsvirksomhed - kunstner
GRO – bæredygtige arbejdsliv for kunst- og kulturarbejdere
GRO – bæredygtige arbejdsliv for kunst- og kulturarbejdere
Når vi vender tilbage efter sommerferien, tager vi for alvor fat på GRO – et udviklingsprojekt om at skabe bæredygtige arbejdsliv for kunst- og kulturarbejdere.
 Af: Sus Larsen, senest opdateret 24. juni 2021

Kunst- og kulturarbejdere har svære arbejdsvilkår. Flere har andre jobs ved siden af det kunstneriske arbejde, andre forlader branchen, nogle har dårlig mental sundhed, og mange har svært ved at få arbejds- og privatliv til at balancere.

Konsekvensen er:

  • At en stor del af vores samlede kunstneriske arbejdsstyrke ikke trives. Det kan føre til dårlig mental sundhed med stress, depression og sygemeldinger
  • At mange kunst- og kulturarbejderne vælger at skifte erhverv
  • At vores samfund går glip af vigtige kunstneriske stemmer, der kan være med til at udvikle vores samfund
Signe Kejlbo

Formålet med GRO er at sætte fokus på elementerne i et bæredygtigt arbejdsliv for kunst- og kulturarbejdere, for derigennem at øge den mentale sundhed hos målgruppen.

For at opnå det vil vi udvikle et elektronisk dialogværktøj, der kan benyttes i vækstgrupper af kunst- og kulturarbejde, på en sådan måde, at de samtaler, refleksioner og løsninger der opstår i gruppen fremmer den enkeltes mulighed for at opnå og leve et bæredygtigt arbejdsliv.

Dialogværktøjet skal efterfølgende kunne anvendes af målgruppen selv, så kunst- og kulturarbejdere fortsat kan etablere netværk og arbejde med elementer, som sætter det bæredygtige arbejdsliv i fokus.

Vi udvikler værktøjet i samarbejde med:

  • Janne Gleerup, lektor og forsker på Roskilde Universitet på Center for Aktionsforskning og Demokratisk Samfundsudvikling og Center for Arbejdslivsforskning
  • Ulrik Gensby, Ph.D. arbejdslivsforsker, udviklingskonsulent og partner i TeamArbejdsliv
  • DKR – Dansk Kunstnerråd, som er en tværfaglig organisation for de professionelle kunstneres organisationer i Danmark
  • Fageksperter, fx digital værktøjsudvikler og udviklings- og evalueringsressource

Udviklingen af dialogværktøjet støttes af Velliv Foreningen.