Projekt: Procesfacilitering for arbejdsmiljøkonsulenter
Afsluttet: 2025
Arons rolle: Facilitering af kursus
Ansvarlig hos Aron: Julie Dinesen, ledelses- og udviklingskonsulent
Projektejer: Region Hovedstadens Psykiatri
Hvordan styrker vi arbejdsmiljøkonsulenternes kompetencer, så de bliver endnu bedre til at facilitere strategimøder og temadage? Det var omdrejningspunktet for et skræddersyet proceskonsulentkursus, som Aron afholdt for ni engagerede arbejdsmiljøprofessionelle.
Formålet var at give arbejdsmiljøkonsulenterne en solid teoretisk og praktisk ballast, som de kan bruge, når de skal formidle ny viden på temadage og i oplæg. Facilitering handler ikke blot om at styre et møde, men om at skabe involvering, engagement og reelle forandringer i processen – og ikke mindst at nå målene med processen.
Første kursusdag tog udgangspunkt i socialkonstruktionismen – en forståelse af, at vores virkelighed skabes gennem sproget og de samtaler, vi har. Dette perspektiv blev koblet til en række teoretiske tilgange, der alle har relevans for proceskonsulentens arbejde:
Deltagerne arbejdede også med at kortlægge deres roller og positioner i organisationen, blandt andet gennem den interne konsulents rolleblomst fra Gitte Haslebo. Herudover dykkede vi ned i kunsten at designe en god proces – fra at sætte tydelige mål til at vælge de rigtige metoder:
På dag 2 arbejdede arbejdsmiljøkonsulenterne med kraftfulde spørgsmål, som er en af de vigtige ingredienser i procesfacilitering.
Der findes mange forskellige typer af spørgsmål. Nogle bygger broer. Andre undersøger, orienterer, påvirker eller skaber forandring. Og så er der dem, der løfter samtalen op: mirakelspørgsmålet, undtagelsesspørgsmålet, skalaspørgsmålet og mestringsspørgsmålet.
Spørgsmål er generelt gode, når de:
Et godt sted at starte er med brobygningsspørgsmål – dem der skaber forbindelse og bygger ovenpå i stedet for at skyde ned. De er rigtig gode til at få alles viden og erfaringer i spil.
Brobygningsspørgsmål er fx:
Brobygningsspørgsmål – især dem med afsæt i den løsningsfokuserede tilgang (LØFT) – er et stærkt redskab, når man vil styrke samarbejde og arbejdsmiljø.
Over de to intensive dage udviklede de syv deltagere deres faciliteringskompetencer, fik nye perspektiver og afprøvede metoder i praksis. Som arbejdsmiljøkonsulenter spiller de en afgørende rolle i at støtte ledere og arbejdsmiljøorganisationer i at skabe de bedste rammer for trivsel og et godt arbejdsmiljø – og forhåbentlig har de nu endnu bedre forudsætninger for at lykkes med den opgave.
Ledelses- og udviklingskonsulent
Partner i Aron
Cand.Mus, DIL
+ 45 28 14 82 36
julie@cfba.dk
Arbejdsmiljø- og evalueringskonsulent
Partner i Aron
PhD, MPO
+ 45 31 11 17 37
hanne@cfba.dk
Ledelses- og udviklingskonsulent
Partner i Aron
Cand.Mus, DIL
+ 45 28 14 82 36
julie@cfba.dk
Arbejdsmiljø- og evalueringskonsulent
Partner i Aron
PhD, MPO
+ 45 31 11 17 37
hanne@cfba.dk