GRO
En konfronterende gave
En konfronterende gave
Vi er lidt mere end halvvejs igennem første fase af GRO. Vi undersøger, om det giver mening for kunst- og kulturarbejdere at mødes i vækstgrupper for at fremme et bæredygtigt arbejdsliv. Det foreløbige svar er et rungende ja.
 Af: Sus Larsen, senest opdateret 22. marts 2022

Der er livlig snak på vækstgruppemøderne i GRO. Generelt er kunst- og kulturarbejderne taknemmelige over at blive lyttet til og omtaler det foreløbige værktøj, som bliver præsenteret i vækstgrupperne, som bl.a. ’et spejl’ og en ’konfronterende gave’.

De knapt 30 kunst- og kulturarbejdere i projektet er fordelt på tre vækstgrupper, som mødes i alt seks gange hver 14. dag. I vækstgrupperne udvikler det enkelte individ sig i fællesskab med andre.

”Der sker noget, når tingene bliver sagt højt i fx en vækstgruppe”, forklarer Jody Shaw, arbejdslivskonsulent og partner i Aron – Center for bæredygtigt arbejdsliv. ”Når man deler erfaringer med hinanden, er det som et spejl, der bliver sat op. I vækstgrupperne inspirerer kunst- og kulturarbejderne hinanden og giver konkrete forslag til handlinger, som ikke er diffuse.”

Fx ved vi alle godt, at vi skal dyrke motion og holde op med at ryge, men hvordan gør man det, når man har et grænseløst og prekært arbejdsliv med svingende arbejdstider og manglende stabilitet? Her er vækstgruppen en super brugbar metode, for i de tværfaglige grupper kan kunst- og kulturarbejderne spejle sig selv, men også komme med ideer til andre.

Temaer i bæredygtigt arbejdsliv

I GRO’s tre vækstgrupper undersøges en række temaer og deres betydning for det bæredygtige arbejdsliv. De to forskere i projektet har peget på otte temaer, der har indflydelse på et bæredygtigt arbejdsliv. De otte temaer er:

  • Mental sundhed
  • Arbejdsmarkedets rammer og normer
  • Faglighed og kreativ skabelse
  • Omsorgsfuldhed og verdensbidrag
  • Sund krop
  • Familie, fritid og arbejdsliv
  • Forretning og salg
  • Identitet og værdier

 

Til de otte temaer hører en række underemner. Nogle af temaerne gælder for alle – fx kost, rygning og alkohol under ’Sund kost’ eller social støtte, belønning og forudsigelighed under ’Mental sundhed’. Andre temaer knytter sig især til kunst- og kulturarbejdere, fx den kunstneriske skabelsesproces. Vækstgrupperne løber over seks gange, og på hvert møde besøges to temaer, som gruppen går i dybden med.

Baggrunden for projekt GRO

Mange kunst- og kulturarbejdere har svære arbejdsvilkår. De mistrives, og nogle vælger at skifte erhverv. Det er spild af økonomiske og faglige ressourcer, da mange har en lang videregående uddannelse, og vores samfund går glip af vigtige kunstneriske stemmer.
Det er baggrunden for, at Aron i samarbejde med Dansk Kunstnerråd og de to forskere, Janne Gleerup fra RUC og Ulrik Gensby fra TeamArbejdsliv, har etableret udviklingsprojektet GRO med støtte fra Velliv Foreningen med målet om at fremme bæredygtige arbejdsliv for kunst- og kulturarbejdere.