
Aron har udviklet en model for et bæredygtigt arbejdsliv, en såkaldt arbejdslivs-prisme. Modellen viser de parametre, der skal til for at skabe et bæredygtigt arbejdsliv. Modellen blev oprindeligt udviklet til kunst- og kulturarbejdere, men tilpasses den enkelte målgruppe.
I forbindelse med projekt GRO, der handlede om at skabe bæredygtige arbejdsliv for kunst- og kulturarbejdere, udviklede Aron en prototype på en model for bæredygtigt arbejdsliv. Modellen viser, hvilke parametre der har indflydelse på det bæredygtige arbejdsliv, og hvordan de er indbyrdes forbundne.
Modellen kalder vi prismen for bæredygtigt arbejdsliv, eller lidt mere mundret ’arbejdslivs-prismen’.
Det kan modellen
Prismen for bæredygtigt arbejdsliv har en helhedsorienteret tilgang til arbejdslivet og kan bruges til at forstå og undersøge arbejdslivet for en gruppe af mennesker. Modellen viser en række forskellige parametre, der skal være samspil imellem, for at man kan tale om et bæredygtigt arbejdsliv.
Mens mange fokuserer på, hvordan vi kommer fra A til B, så tager vi i Aron udgangspunkt i det nuværende arbejdsliv. Hvordan ser arbejdslivet ud lige nu? Hvad er godt, og hvad er mindre godt inden for parametrene? Hvad er strukturelt bestemt, og hvad har vi selv indflydelse på?

Figur 1 viser prismen for et bæredygtigt arbejdsliv©. Diamantstrukturen i modellen illustrerer, hvordan hver parameter påvirker de andre parametre.
Modellen for kunst- og kulturarbejdere
For kunst- og kulturarbejdere har vi – sammen med forskerne Ulrik Gensby fra TeamArbejdsliv og Janne Gleerup fra RUC – peget på otte parametre, der har indflydelse på kunst- og kulturarbejderes fremtidige bæredygtige arbejdsliv. De otte parametre er forbundet. Fx har ’sund krop’ indflydelse på ’faglighed og kreativ skabelse’. Der skal med andre ord være samspil imellem parametrene for at skabe et bæredygtigt arbejdsliv.
For kunst- og kulturarbejdere drejer det sig om:
- psykisk arbejdsmiljø
- arbejdsmarkedets rammer og normer
- faglighed og kreativ skabelse
- omsorgsfuldhed og verdensbidrag
- sund krop
- familie og andet liv
- forretning og salg
- identitet og værdier
Under hver parameter ligger en række temaer, som vi arbejder med i det bæredygtige arbejdsliv – fx kan ’søvn’ ligge under en parameter som ’sund krop’. Udover at have indflydelse på kroppen har søvn betydning for de andre parametre i prismen og dermed det bæredygtige arbejdsliv.
Prismen er udviklet som et dialogværktøj. I kunst- og kulturarbejdernes tilfælde arbejdede vi med parametrene og temaerne i vækstgrupper. På den måde gav værktøjet mulighed for at komme hele vejen rundt om de forskellige elementer i en deltagers arbejdsliv.
Vil du have et bæredygtigt arbejdsliv?
Er du kunst- og kulturarbejder, og vil du have et mere bæredygtigt arbejdsliv? Så meld dig til en vækstgruppe med kunst- og kulturarbejdere inden for samme branche.
Brugbar viden og spændende erfaringer
Efterårsholdet af Os i Transit blev afsluttet i november, og vi er klar til et nyt hold dimittender i overgangen fra studie til arbejdsliv.
Workshop om praksischok
Er du ny pædagog? Lider du også af praksischok? Så kom til gratis workshop.
Model for et bæredygtigt arbejdsliv
Aron har udviklet en model for et bæredygtigt arbejdsliv - en såkaldt arbejdslivsprisme.
Fem store udfordringer for kunst- og kulturarbejdere
Kunst- og kulturarbejdere har fem store udfordringer, når det gælder om at skabe bæredygtige arbejdsliv. Det viser projekt GRO.
Arbejdsfællesskabet kan styrkes via leg
Det kan være rigtig svært at fornemme, hvordan man bedst arbejder sammen i et arbejdsfællesskab, hvis man kun får det forklaret teoretisk. Derfor arbejder Aron med aktive øvelser, der styrker arbejdsfællesskabet.
På vej mod et bæredygtigt arbejdsliv
Første fase af projekt GRO, som arbejder for at skabe bæredygtige arbejdsliv for kunst og kulturarbejdere er afsluttet med succes.
GRO i Billedkunstneren
Fagbladet Billedkunstneren havde i juni-udgaven et otte siders tema om projekt GRO, og hvordan man kan skabe bæredygtige arbejdsliv for kunst- og kulturarbejdere. En af forskerne bag projektet og to af vækstgruppedeltagerne blev interviewet til bladet.
Vi søger arbejdspladser
Til et projekt om at fastholde seniorer søger vi arbejdspladser som kommuner, hospitaler og statslige arbejdspladser.
Arbejdsfællesskaber post-corona
Hvordan sikrer man et stærkt arbejdsfællesskab, når mange arbejder hjemme? Et stærkt arbejdsfællesskab er vigtigt for at sikre et bæredygtigt arbejdsliv og reducere stress.
En konfronterende gave
Vi er lidt mere end halvvejs igennem første fase af GRO, hvor vi undersøger, om det giver mening for kunst- og kulturarbejdere at mødes i vækstgrupper for at fremme et bæredygtigt arbejdsliv.
Gratis vækstgrupper for ledige dimittender
Os i Transit tilbyder gratis vækstgruppeforløb for ledige dimittender. Måske er det noget for dig eller en, du kender?
Venteliste til vækstgrupper i GRO
Vækstgrupperne i GRO er nu fyldt op, men du kan skrive dig på venteliste.
GRO – vækstgrupper til kunst- og kulturarbejdere
Er du kunst- og kulturarbejder? Og ønsker et bæredygtigt arbejdsliv? Så vær med i GRO - det er ganske gratis.
Efter corona: Nyt gratis værktøj
Velliv Foreningen har i dag udsendt en pressemeddelelse om Core Culture-værktøjet, som Aron har bidraget til at udvikle. Læs den her.
Hvordan sikrer man et godt MED/TRIO-samarbejde?
Sammen med BUPL Hovedstaden vi sat fokus på det gode MED/TRIO-samarbejde og på, hvordan det kan styrkes yderligere.
Deltagere til GRO
Dansk Kunstnerråd og Aron søger deltagere til udviklingsprojektet GRO. Målet er at fremme bæredygtige arbejdsliv for kunst- og kulturarbejdere.
God karma
For nylig hjalp Aron kaffeentusiasterne i den socialøkonomiske virksomhed, Kaffe Karma, med at øge deres personlige gennemslagskraft.
Bedre samarbejde i MED/TRIO
For at styrke samarbejdet i udvalgene endnu mere satte BUPL Hovedstaden fokus på det gode MED/TRIO-samarbejde. Men læringerne kan bruges i mange andre sammenhænge.
Danmarks Mentale Sundhedsdag
I anledning af Danmarks Mentale Sundhedsdag tilbyder vi i Aron heldagsarrangementer med fokus på mental sundhed og arbejdsfællesskaber.
GRO – bæredygtige arbejdsliv for kunst- og kulturarbejdere
Kunst- og kulturarbejde har trange arbejdsvilkår. Mange har andet job ved siden af, får dårlig betaling og er stressede. Et nyt projekt ser på bæredygtige arbejdsliv for kunst- og kulturarbejdere.
Bæredygtige arbejdsliv i folkeskolen – pilotprojekt
Et bæredygtigt arbejdsliv er vigtigt for alle og ikke mindst for de ansatte i folkeskolen, som er med til at danne fremtidens generationer. Men hvordan ser arbejdslivet ud for folkeskolens ansatte?
Arbejdsfællesskaber styrker trivslen
Arbejdsfællesskaber styrker trivslen og velværet på arbejdspladser og er med til at reducere og forebygge stress. Derfor er de vigtige.
Workshop om overgangen fra studie til arbejdsliv
Vi samler på bøvl. Kom til workshop hos Aron den 10. juni og del dine erfaringer om overgangen fra studie til arbejdsliv.
Tuborgfondet støtter nu også foreningen Os i Transit
Med støtte fra Aron og Tuborgfondet skaber Os i Transit en bedre overgang til arbejdslivet for fremtidens akademikere
Testvirksomheder søges til Core Culture
Vær med til at knække stresskurven. Bliv testvirksomhed på Core Culture-værktøjet.
Bæredygtigt arbejdsmiljø – hele vejen rundt
BFA og Aron har sammen udviklet et dialogværktøj om bæredygtigt arbejdsmiljø, kaldet ’Bæredygtigt Arbejdsmiljø - Hele vejen rundt’. Med dialogværktøjet er det nemt at diskutere bæredygtigt arbejdsmiljø på en konkret måde.
Overgangen fra studerende til ansat
Mange oplever overgangen fra studie til arbejdsliv som vanskelig. Derfor har Aron indledt et projekt, der skal lette overgangen mellem de to faser.
Evaluering med fokus på udvikling og læring
Arons udgangspunkt for evalueringen af Bam-bus – Byggeriets Arbejdsmiljøbus – er markant anderledes end mange andre evalueringsprojekter. Der er nemlig fokus på, hvad der fungerer, fremfor hvad der ikke fungerer.
Pressemeddelelse Core Culture
Nyt udviklingsprojekt – Core Culture skal udvikle arbejdsfællesskaber for at forebygge og reducere stress. Antallet af stressramte i Danmark er ...
Har vi brug for et bæredygtigt arbejdsmiljø?
Traditionelt har arbejdsmiljøarbejdet fokus på at undgå nedslidning, stress og udsættelse for farlige stoffer. Men vi skal være så ambitiøse,…
Inspirationsboost Core Culture
Efterårets inspirationsboost tager udgangspunkt i et af vores udviklingsprojekter - Core Culture.
Det prekære arbejdsliv – enkeltmandsfirmaer
Udviklingen på arbejdsmarkedet er spændende – ikke mindst for den enkelte fagperson, der vælger at blive selvstændig. For hvordan løfter man kerneopgaven bedst muligt i en selvstændig praksis anno 2018?
Inspirationsboost Fun First
Jan Kragsig fra FunFirst er en af de samarbejdspartnere, vi har haft fornøjelsen af at arbejde sammen med ved flere lejligheder. Og man kan roligt sige, at det aldrig går stille af, når han er tilstede! Med alle de fantastiske energizers og lege den mand bærer rundt på, kan man ikke undgå at blive rystet sammen.
Kan arbejdsfællesskaber reducere stress?
Individ- eller fællesskabskultur? Der tales i dag om, at samfundet befinder sig i ‘individ paradigmet’, hvor udvikling og kultur har individet i fokus. Det vil sige, at arbejdet med at skabe gode arbejdsforhold for de ansatte iværksættes ud fra en individuel indfaldsvinkel.